Wat gebeurt er met mijn afval?

Nu zitten er in ons restafval nog steeds veel materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Denk aan groente-, fruit-, en tuinafval, plastic verpakkingen, drankkartons, papier, glas en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Dat is zonde! We zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat we bewust omgaan met onze grondstoffen. Goed scheiden is heel normaal. Iedereen doet dat. Zo dragen we allemaal bij aan een duurzamer klimaat. Daarom hieronder een overzicht om u inzicht te geven, wat gebeurt er met ons afval?

plastic.jpg

Plastic verpakkingen en drinkpakken (PD)

» Grondstof voor

Van oud plastic maken we bijvoorbeeld nieuwe plastic flessen, tennisballen, slaapzakken, kratten en speelgoed. Hergebruik van plastic bespaart aardolie, omdat de belangrijkste grondstof van plastic aardolie is.

Drinkpakken zijn gemaakt van karton en plastic. Soms zit er ook nog een laagje van aluminium bij. Het papier, plastic en aluminium kunnen opnieuw worden gebruikt. Van drinkpakken maken we kartonnen dozen, tissues, behang en wc- papier.

Drinkpakken zijn gemaakt van karton en plastic. Soms zit er ook nog een laagje van aluminium bij. Het papier, plastic en aluminium kunnen opnieuw worden gebruikt. Van drinkpakken maken we kartonnen dozen, tissues, behang en wc- papier.

Wist u dat in elk huis in één jaar ongeveer 60 kilo plastic verpakkingen en 300 stuks drankenkartons worden weggegooid? En dat van 27 grote petflessen een fleecetrui kan worden gemaakt?

papier.jpg

Oud papier

» Grondstof voor

Van de papiervezels uit oud papier maken we nieuw papier, zoals krantenpapier, tissues, kartonnen dozen, behang en wc-papier.

Wist u dat de vezels van papier 6 keer opnieuw kunnen worden gebruikt voor nieuwe papierproducten? En dat in Nederland nieuw gemaakt papier voor ruim 80% uit oud papier bestaat?

glas.jpg

Glas

» Grondstof voor

Van oud glas maken we weer nieuw glas. De glasscherven worden in de fabriek en in de afvalwagen op kleur apart gehouden. De scherven worden gesmolten en hiervan worden nieuwe glazen flessen of potten gemaakt.

Wist u dat 1 kilo glasscherven ook weer 1 kilo nieuw glas oplevert? En dat potjes en flessen met restjes erin en met de kurk, het etiket en de deksel erop in de glasbak mogen?

groente.jpg

Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten

» Grondstof voor

Van GFT maken we eerst biogas (groene stroom) en daarna compost. Bacteriën maken biogas uit het methaangas dat in GFT zit. Dit duurt 2 tot 3 weken. Het biogas gebruiken we voor de verwarming van huizen en brandstof (groengas) voor auto’s.

Daarna wordt er compost van het GFT gemaakt. Compost verbetert de bodem, zodat bloemen in de tuin en planten in de landbouw beter groeien.

Wist u dat in elk huis 160 kilo GFT wordt weggegooid in één jaar? En dat van 10 kilo GFT maar 3 tot 4 kilo compost over blijft?

textiel.jpg

Textiel

» Grondstof voor

Goede kleding en schoenen worden opnieuw gedragen. Deze krijgen een tweede leven via kringloopwinkels. De textielvezels uit het textiel dat we niet meer kunnen verkopen, verwerken we in poetslappen, matrassen, autostoelen of garen voor vloerbedekking en dekens.

Wist u dat in elk huis in één jaar tijd meer dan 10 kilo textiel wordt weggegooid? En dat ook kapot textiel goed gerecycled kan worden? Lever oude handdoeken, theedoeken, t-shirts, broeken en dekens dus ook in.

frituurvet.jpg

Frituurvet

» Grondstof voor

Van gebruikte vetten en olie wordt biodiesel en biobrandstof gemaakt. Biobrandstof wordt gebruikt voor bijvoorbeeld auto’s en tuinbouwkassen Hierdoor komen er minder schadelijke stoffen in het milieu.

Wist u dat we thuis en bij de horeca in één jaar 4 kilo frituurvet per persoon gebruiken? En dat gebruikte vetten het riool verstoppen? Spoel vet dus nooit door de wc of gootsteen!

restafval.jpg

Restafval

» Grondstof voor

Restafval kan niet opnieuw worden gebruikt. Dus wordt restafval verbrand. Dat gebeurt in grote ovens, met een temperatuur hoger dan 850 graden Celsius. Uit deze warmte wordt elektriciteit gemaakt. Na het verbranden blijft as over.