Wat gebeurt er met mijn afval?

Nu zitten er in ons restafval nog steeds veel materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Denk aan groente-, fruit-, en tuinafval, plastic verpakkingen, drankkartons, papier, glas en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Dat is zonde! We zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat we bewust omgaan met onze grondstoffen. Goed scheiden is heel normaal. Iedereen doet dat. Zo dragen we allemaal bij aan een duurzamer klimaat. Daarom hieronder een overzicht om u inzicht te geven, wat gebeurt er met ons afval?

Plastic verpakkingen en drinkpakken (PD)

» Grondstof voor

Van oud plastic maken we bijvoorbeeld nieuwe plastic flessen, tennisballen, slaapzakken, kratten en speelgoed. Hergebruik van plastic bespaart aardolie, omdat de belangrijkste grondstof van plastic aardolie is.

Drinkpakken zijn gemaakt van karton en plastic. Soms zit er ook nog een laagje van aluminium bij. Het papier, plastic en aluminium kunnen opnieuw worden gebruikt. Van drinkpakken maken we kartonnen dozen, tissues, behang en wc-papier.

We brengen de plastic verpakkingen en drinkpakken (PD) naar een speciale fabriek. Deze haalt het plastic en de drinkpakken uit elkaar. Het plastic wordt gesorteerd in vijf verschillende soorten plastic. Dan wordt het plastic vermalen tot snippers, schoongemaakt en gesmolten. Daarna worden er korrels (“granulaat”) van gemaakt. Deze korrels zijn de basis voor nieuwe producten.

Wist u dat in elk huis in één jaar ongeveer 60 kilo plastic verpakkingen en 300 stuks drankenkartons worden weggegooid? En dat van 27 grote petflessen een fleecetrui kan worden gemaakt?

Oud papier

» Grondstof voor

Van de papiervezels uit oud papier maken we nieuw papier, zoals krantenpapier, tissues, kartonnen dozen, behang en wc-papier.

Wist u dat de vezels van papier 6 keer opnieuw kunnen worden gebruikt voor nieuwe papierproducten? En dat in Nederland nieuw gemaakt papier voor ruim 80% uit oud papier bestaat?

Glas

» Grondstof voor

Van oud glas maken we weer nieuw glas. De glasscherven worden in de fabriek en in de afvalwagen op kleur apart gehouden. De scherven worden gesmolten en hiervan worden nieuwe glazen flessen of potten gemaakt.

Wist u dat 1 kilo glasscherven ook weer 1 kilo nieuw glas oplevert? En dat potjes en flessen met restjes erin en met de kurk, het etiket en de deksel erop in de glasbak mogen?

Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten

» Grondstof voor

Van GFT maken we eerst biogas (groene stroom) en daarna compost. Bacteriën maken biogas uit het methaangas dat in GFT zit. Dit duurt 2 tot 3 weken. Het biogas gebruiken we voor de verwarming van huizen en brandstof (groengas) voor auto’s.

Daarna wordt er compost van het GFT gemaakt. Compost verbetert de bodem, zodat bloemen in de tuin en planten in de landbouw beter groeien.

Wist u dat in elk huis 160 kilo GFT wordt weggegooid in één jaar? En dat van 10 kilo GFT maar 3 tot 4 kilo compost over blijft?

Textiel

» Grondstof voor

Goede kleding en schoenen worden opnieuw gedragen. Deze krijgen een tweede leven via kringloopwinkels. De textielvezels uit het textiel dat we niet meer kunnen verkopen, verwerken we in poetslappen, matrassen, autostoelen of garen voor vloerbedekking en dekens.

Wist u dat in elk huis in één jaar tijd meer dan 10 kilo textiel wordt weggegooid? En dat ook kapot textiel goed gerecycled kan worden? Lever oude handdoeken, theedoeken, t-shirts, broeken en dekens dus ook in.

Frituurvet

» Grondstof voor

Van gebruikte vetten en olie wordt biodiesel en biobrandstof gemaakt. Biobrandstof wordt gebruikt voor bijvoorbeeld auto’s en tuinbouwkassen Hierdoor komen er minder schadelijke stoffen in het milieu.

Wist u dat we thuis en bij de horeca in één jaar 4 kilo frituurvet per persoon gebruiken? En dat gebruikte vetten het riool verstoppen? Spoel vet dus nooit door de wc of gootsteen!

Restafval

» Grondstof voor

Restafval kan niet opnieuw worden gebruikt. Dus wordt restafval verbrand. Dat gebeurt in grote ovens, met een temperatuur hoger dan 850 graden Celsius. Uit deze warmte wordt elektriciteit gemaakt. Na het verbranden blijft as over. Deze as wordt gebruikt als fundering voor een nieuwe weg.

Afval scheiden, heel gewoon

is de nieuwe manier van afval aanbieden van Avri voor alle inwoners van de gemeentes Buren, Culemborg  Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Contact Avri

Meersteeg 15, Geldermalsen
Postbus 290
4190 CG Geldermalsen
(0345) 58 53 53
Bereikbaar ma t/m vrij 08.00 tot 17.00 uur
www.avri.nl