man gooit chipszak en deodorantbus thuis in pedaalemmer

18-2-2019
Wat hoort er nog bij het restafval?

Als u uw afval goed scheidt, houdt u nog maar heel weinig restafval over. Dat past prima in een kleine pedaalemmer in een hoekje van de keuken of in het gootsteenkastje. Maar wat zit er eigenlijk nog in het restafval als u uw afval zo goed mogelijk gesorteerd hebt?

Restafval is het afval dat overblijft nadat u alle herbruikbare grondstoffen uit uw afval apart hebt weggegooid. Vaak gaat het om gemengde materialen, zoals chipszakken (plastic met een laagje metaal) of koffiecups. Ook luiers, wattenstaafjes en haren van mens en dier horen bij het restafval, omdat Avri hier nog geen grondstoffen voor nieuwe producten van kan laten maken.

Over sommige producten krijgen we veel vragen. Hieronder enkele bekende twijfelgevallen:

 • Chipsbus ('Pringles') is restafval, want het is geen plastic en gemaakt van gemengd materiaal (karton en folie).
 • Chipszak hoort bij het restafval: door het aluminiumlaagje op de folie kan het niet gerecycled worden. Dit is een ander laagje dan in een drinkpak. Dat kan wel verwijderd worden in de fabriek.
 • Pizzadoos: een doos van een afhaal- of bezorgpizza kan vies zijn. Vervuild papier kan niet gerecycled worden. Een schone doos van een diepvriespizza (zonder folie) hoort wel bij het oud papier.
 • Theezakjes zijn ook restafval, want in de meeste theezakjes zit wat plastic om ze dicht te sealen. Pyramidezakjes zijn helemaal van nylon en dus zeker niet geschikt voor de gft-bak.
 • Videoband en cd-hoesje zijn wel plastic, maar toch restafval: het is hard plastic. De tape in de videoband is ook restafval.
 • Wijnglas: restafval, omdat het geen verpakkingsglas is. Het kan de glasrecycling verstoren omdat het een andere smelttemperatuur heeft.
 • Botjes en vleesrestjes horen in de gft-bak.

Hebt u ook wel eens een twijfelgeval? Bekijk de afvalwijzer op avri.nl of in de Avri-app.

  Afval scheiden, heel gewoon

  is de nieuwe manier van afval aanbieden van Avri voor alle inwoners van de gemeentes Buren, Culemborg  Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.

  Contact Avri

  Meersteeg 15, Geldermalsen
  Postbus 290
  4190 CG Geldermalsen
  (0345) 58 53 53
  Bereikbaar ma t/m vrij 08.00 tot 17.00 uur
  www.avri.nl