hand draait aan knop van wasmachine

16-1-2019
Soms is vervangen toch beter

Repareren is niet altijd de slimste aanpak. Sommige apparaten kunt u beter vervangen, omdat een nieuwer model bijvoorbeeld veel minder energie gebruikt. Welke apparaten kunt u beter vervangen dan repareren?

Repareren van apparaten is bijna altijd beter voor het milieu dan weggooien. Het kost vaak heel veel grondstoffen om apparaten te maken, dus hoe langer een apparaat gebruikt kan worden, hoe beter.

Dit geldt alleen niet als het nieuwe apparaat veel minder energie gebruikt dan het oude. Koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de laatste jaren sterk verbeterd en gebruiken nu 2 tot 3 keer minder energie dan de apparaten van 5 of 10 jaar geleden. Daarnaast kost het relatief weinig energie om ze te maken, en zijn de onderdelen goed te recyclen.

Smartphones en tablets: wel repareren!
Smartphones, tablets en computers kunt u meestal beter wel laten repareren. Of verleng de levensduur met een nieuwe geheugenkaart of batterij. Het kost namelijk heel veel energie en grondstoffen om ze te maken, terwijl ze relatief weinig energie gebruiken.

Is uw apparaat gesneuveld?
Check wat u kunt doen!

Bij Milieucentraal vindt u nog veel meer informatie over het vervangen of repareren van apparaten.

Afval scheiden, heel gewoon

is de nieuwe manier van afval aanbieden van Avri voor alle inwoners van de gemeentes Buren, Culemborg  Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Contact Avri

Meersteeg 15, Geldermalsen
Postbus 290
4190 CG Geldermalsen
(0345) 58 53 53
Bereikbaar ma t/m vrij 08.00 tot 17.00 uur
www.avri.nl