Nationale Recycleweek: repareren of vervangen?

Uw koffiezetapparaat of vriezer gaat stuk. Wat nu? Repareren is meestal het beste voor het milieu.  Soms is het beter om een nieuw apparaat aan te schaffen. Wanneer repareren of nieuw kopen?

Om een juiste beslissing te nemen zijn twee dingen belangrijk:

  • Wat kost het aan energie en nieuwe grondstoffen om een nieuw apparaat te maken?
  • Hoe energiezuinig is het apparaat? Is het apparaat al wat ouder, dan loont het vaak om een nieuw, zuiniger exemplaar te kopen.

Voor elektronica zoals televisies, tablets en mobiele telefoons is repareren altijd de beste optie. Dit soort elektronica is niet veel zuiniger geworden en er worden veel zeldzame grondstoffen voor gebruikt. Repareren heeft ook de voorkeur bij kleine huishoudelijke apparaten zoals boormachines, koffiezetapparaten en stofzuigers.

Ouder witgoed kunt u meestal beter vervangen. Vooral witgoed is in de loop van de jaren een stuk zuiniger geworden. Voor kapotte vaatwassers en wasmachines is het meestal de moeite waard om te repareren en soms beter om te vervangen. Zeker als ze ouder zijn dan 12 jaar. Koelkasten, vriezers en wasdrogers kosten relatief weinig energie om te produceren en het stroomverbruik is door betere isolatie en technieken flink afgenomen. Voor het milieu is het dus eigenlijk altijd interessant om een nieuwe te kopen.

Vrijwel alle apparaten zijn uitstekend te recyclen. Heeft u een kapot apparaat, breng dit dan naar de milieustraat. Oud witgoed kunt u het beste laten afvoeren via de winkel waar u het nieuwe apparaat koopt.

« Terug naar overzicht