Hoe wordt gft afval verwerkt

06-11-2018
Hoe wordt uw gft-afval verwerkt?

Het afgelopen jaar is er in de 10 Avri-gemeenten ruim 141 kilo per persoon aan groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) gescheiden aangeboden. En 35 kilo aan grof tuinafval. 

Niet alles werd helaas goed gescheiden. Nog 39 kilo gft-afval per persoon belandde in de restafvalcontainer. Jammer want van gft-afval wordt namelijk compost en biogas gemaakt. Deze manier van verwerken is goedkoper dan verbranden en ook nog eens veel beter voor het milieu.

Het fijne deel van het gft-afval wordt vergist, waarbij biogas ontstaat. Daarna wordt het samen met het grovere gft-afval gecomposteerd.

Met het biogas wordt 100% groene stroom opgewekt. De compost wordt als bodemverbeteraar hergebruikt in de land- en tuinbouw. Ook wordt gft-compost gebruikt als potgrond, wat het afgraven van waardevolle veengebieden minder noodzakelijk maakt.

Afval scheiden, heel gewoon

is de nieuwe manier van afval aanbieden van Avri voor alle inwoners van de gemeentes Buren, Culemborg  Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Contact Avri

Meersteeg 15, Geldermalsen
Postbus 290
4190 CG Geldermalsen
(0345) 58 53 53
Bereikbaar ma t/m vrij 08.00 tot 17.00 uur
www.avri.nl